Een must in iedere badkamer: de designradiator

In je nieuwe badkamer is een designradiator echt een must. Een designradiator roest niet, warmt snel op, neemt weinig ruimte in en voegt een speels element toe aan de inrichting van je badkamer. Waar let je op bij het bestellen van een designradiator? Neem deze waardevolle tips door voordat je een designradiator koopt.

Waarom een designradiator?
Een designradiator staat misschien niet bovenaan je wensenlijstje bij het aanschaffen van een nieuwe badkamer. Maar het heeft vele voordelen ten opzichte van een gewone radiator. Een gewone radiator is in een vochtig object in je badkamer, en is bovendien gevoelig voor roest en lekkage. Geen duurzame aankoop dus. De aankoop en de installatie van je nieuwe badkamer kost al genoeg tijd, geld en energie. Des te belangrijker dus dat je badkamer een tijd lang meegaat. Kies voor gemakkelijke en duurzame oplossingen. Een designradiator roest niet en heeft daardoor een lange levensduur. Een duurzame keuze!  

Duurzame onder de douche

Het kopen van een designradiator

Overtuigd van het nut van een designradiator? Denk dan ook na over het type materiaal dat je wil gebruiken. Designradiatoren komen in drie soorten: aluminium, staal en roestvrijstaal.

Alle drie de types verdragen vocht erg goed en zijn afgewerkt met een beschermende coating. Hierdoor wordt roestvorming vrijwel onmogelijk. Welke type materiaal voor jou prettig is, hangt van je persoonlijke voorkeuren en budget af. Lees verder om de voor- en nadelen overzichtelijk te bestuderen.

Welk materiaal?
Wanneer kies je voor staal, roestvrij staal of aluminium? De type designradiatoren verschillen in prijs, levensduur, verbruik en uiterlijk.

De voordelen én nadelen van staal:

 • De meest designradiatoren worden van staal gemaakt, dus een stalen variant geeft je een ruime keuze in vorm, kleur en uiterlijk.
 • Vanwege het ruime aanbod zijn designradiatoren van staal aantrekkelijk geprijsd.
 • Nadat je de radiator uit hebt gezet blijft het staal warmte uitstralen.
 • Op lange termijn kan vocht de coating aantasten.

De voordelen én nadelen van roestvrij staal:

 • De naam zegt het al: roestvorming is onmogelijk.
 • Een radiator van roestvrijstaal is onderhoudsvrij.
 • Het straalt een aangename warmte af.
 • Roestvrijstaal heeft een tijdloos uiterlijk.
 • De aanschaf is helaas relatief duur.

De voordelen én nadelen van aluminium:

 • Aluminium is vochtbestendig, energiezuinig en roestvrij.
 • Het materiaal warmt snel op en koelt ook weer snel af.
 • Er is geen betere warmtegeleider dan aluminium.
 • Een designradiator is licht van gewicht en dus gemakkelijk te monteren.
 • De keuze is helaas wat beperkter. Er zijn nu eenmaal minder designradiatoren van aluminium.

Het bestellen van een designradiator: waar moet je op letten?

Als je ’s ochtends wakker wordt, dan wil je dag met plezier beginnen. Douchen in een koude badkamer is geen goed begin van de dag.

Wil jij de dag aangenaam starten in je warme badkamer? Kies dan een designradiator met voldoende vermogen. Douchen in de ochtend wordt een stuk prettiger, als je designradiator voldoende vermogen heeft om je badkamer snel op te warmen.

Zo is je badkamer binnen no-time opgewarmd. Wist je dat je hiermee ook schimmel in de badkamer kunt voorkomen? In een slecht verwarmde badkamer veroorzaakt de koude lucht tijdens het douchen voor condensatie.

Een designradiator met een krachtig vermogen vermindert de koude lucht. Dit zorgt voor minder condensatie die neerslaat en schimmelvorming veroorzaakt.

Hoeveel vermogen heeft jouw radiator nodig?

Voldoende vermogen is dus belangrijk. Maar hoeveel is verdoende? Je wilt niet dat jouw designradiator te veel energie verbruikt: slecht voor het milieu en je portemonnee. Wat is dan het ideale vermogen van je designradiator? Dit is afhankelijk van de grootte van je badkamer. Met een eenvoudige rekensom kun je het ideale vermogen van je designradiator vaststellen.

Je bepaalt het benodigde vermogen met de volgende formule:

Volume badkamer in m3 (lengte x breedte x hoogte) x 93 Watt = minimaal benodigde vermogen voor een ideale temperatuur in de badkamer.

Bijvoorbeeld: bij een badkamer met een lengte van 3 meter, een breedte van 2,5 meter en hoogte van 2,7 m voer je de berekening als volgt uit:

            3 (lengte) x 2,5 (breedte) x 2,7 (hoogte) x 93 Watt = vermogen van 1.883 Watt

Tip: heb je een hoekhuis of een vrijstaande woning? Heb je een slechte ventilatie in huis? Dan heeft je designradiator meer vermogen nodig om je badkamer te verwarmen. Vermeerder het vermogen daarom in zulke gevallen met 10%.

Welke vorm, kleur en type model?

Designradiatoren komen in verticale (hoge) en horizontale (brede) varianten. Een verticale variant is uitermate geschikt voor het verwarmen van handdoeken. Is de ruimte in je badkamer beperkt?

Kies dan voor een horizontaal model om efficiënt met je ruimte om te gaan. Om je kleine badkamer groter te laten ogen, kun je het beste een radiator in een lichte kleur bestellen. Heb je juist een grote badkamer?

Dan kun je best wat pit aan je interieur toevoegen door een donkere kleur uit te zoeken. Hiermee valt het unieke design van je radiator extra op. Voor wie van uitgesproken houdt, zijn er ook designradiatoren in opvallende vormen zoals een buis, kronkel of spiraal!   

Plaatsing van je designradiator 

Last but not least, de plaatsing van je designradiator. Voordat je een designradiator gaat bestellen, is het dus belangrijk om te bepalen waar je de radiator gaat ophangen. Je wil immers dat de warmte gelijkmatig en snel verspreidt in de badkamer. Bij het kopen van een geheel nieuwe badkamer, maak eerst een ontwerp en houd daarbij rekening met een logische plaatsing van je radiator. Met de volgende aandachtspunten plaats je de radiator op een strategische plek: 

 • Plaats je designradiator bij voorkeur op de koudste plek, bijvoorbeeld tegen een koude buitenmuur of in de nabijheid van een raam.
 • Zorg dat je radiator niet te ver bij de douche of het bad plaatst, op deze manier hangen je handdoeken binnen handbereik.
 • Hang je radiator op een vrije plek zodat warme lucht zich gemakkelijk kan verspreiden.
 • Monteer de radiator minimaal 5 centimeter van de muur voor voldoende luchtcirculatie.
 • Houd zowel aan de onderzijde als de bovenzijde minimaal 10 centimeter vrij.

Heb je een grote badkamer? Bestel dan twee radiatoren, om een gevoel van eenheid in het ontwerp van je badkamer te creëren. Als je besluit twee radiatoren te kopen, kies dan voor modellen met minder vermogen. Succes met het maken van de juiste keuze! Hopelijk geniet jij binnenkort van je gloednieuwe designradiator.