Onmisbaar in je badkamer: de douchecabine

In elke badkamer is ‘ie te vinden, en wordt ‘ie dagelijks gebruikt: de douchecabine. Ben je van plan om een douchecabine te kopen? De keuze voor de juiste douchecabine is één van de lastigste! Ze komen namelijk in allerlei varianten, vormen en opties. Hoe maak je de juiste keuze? Lees dan verder, want hier volgen enkele tips.

Waarom een douchecabine?
Weet je nog niet zeker of je een douchecabine wilt bestellen? Bedenk dan dat een douchecabine meerdere voordelen heeft.

Zo houdt een cabine je badkamer droog, omdat de wanden tijdens het douchen water en stoom netjes tegenhouden. Water en zeepresten, die schimmel veroorzaken, sijpelen met een douchecabine niet meer de badkamer in. Het levert ook extra gemak op! 

Duurzame onder de douche

Na het douchen hoef je nooit meer de badkamer droog te maken met een wisser of een doek. Vooral tijdens de koude wintermaanden zul je het comfort van een cabine waarderen. De warmte blijft namelijk na het douchen in de cabine hangen. Afdrogen op een koude en natte badkamervloer behoort met een douchecabine tot het verleden!

Een douchecabine kopen

Ben je van het comfort van een douchecabine overtuigd en wil je er een kopen? Let dan op de grootte van je badkamer én de samenstelling van je huishouden.

Deze zijn namelijk bepalend voor de grootte van je cabine. Heb je een kleine badkamer en ben je alleen? Kies dan voor de gangbare afmeting van 90 bij 90 centimeter. Ga je liever voor een slagje groter en laat de ruimte het toe? Bestel dan een cabine in het formaat van 100 bij 100. En vind je het leuk om samen met je geliefde te douchen? Of vind je het praktisch om tegelijkertijd met je kleine kinderen onder de douchte te staan? Je kunt dan kiezen voor een douchecabine met een breedte of diepte van minimaal 120 centimeter. Zo past iedereen onder de douche, houd je genoeg ruimte over om te bewegen en kan iedereen genieten van je nieuwe douchecabine.

Een douchecabine bestellen

Heb je besloten om een cabine aan te schaffen? Voordat je er een bestelt, bedenk je dan of je schuifdeuren of openslaande deuren wilt.

De keuze voor het type deur is afhankelijk van de indeling van je badkamer, de grootte van je douchecabine en het gemak in onderhoud.

Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, neem dan de voor- en nadelen door voor elk type deur.  

Voordelen én nadelen van schuifdeuren
Een schuifdeur biedt voornamelijk uitkomst in een kleine badkamer en heeft de volgende voordelen:

 • De douchecabine kun je namelijk naast andere objecten in je badkamer plaatsen.
 • Bovendien zijn schuifdeuren kleiner en passen ze tijdens de bezorging gemakkelijk door het trapgat.

Maar een schuifdeur heeft ook enkele nadelen.

 • Bij een kleine cabine biedt een schuifdeur te weinig ruimte om comfortabel in te stappen.
 • Bovendien is de montage niet eenvoudig en vergt het extra inspanning. Een douchecabine met schuifdeuren is bijvoorbeeld lastig te monteren op een tegelvloer.
 • En het schuifsysteem zelf vraagt om meer onderhoud en regelmatige schoonmaak.

Heb je een grotere badkamer en kies je voor meer gemak en minder onderhoud? Bestel dan een cabine met openslaande deuren.

Voordelen én nadelen van openslaande deuren

Het hebben van een douchecabine met openslaande deuren heeft enkele voordelen:

 • Omdat openslaande deuren geen frame hebben, zorgen ze voor een ruimtelijk effect.
 • Daarbij bieden ze voldoende ruimte bij het in- en uitstappen.
 • Ze hebben weinig tot geen onderhoud nodig.
 • Ze zijn ook nog eens gemakkelijk te installeren.

Let wel, openslaande deuren zijn alleen een goede optie als het formaat badkamer het toelaat. De draaicirkel van de deur vraagt namelijk ruimte, en een cabine met openslaande deuren kun je nu eenmaal niet overal plaatsen.

Welke vorm?
Douchecabines zijn er in verschillende vormen en maten. Wat betreft vorm, heb je de keuze uit rechthoekige, vierkante en kwartronde varianten. Let op de omvang en de indeling van je badkamer bij het bestellen van een cabine. Ze zijn namelijk bepalend voor de keuze die je maakt.

 

 • Heb je een kleine badkamer en wil je ruimte besparen? Kies dan voor een vierkante cabine. De cabine kun je dan plaatsen naast je wastafel, wasmachine of je designradiator.
 • Heb je meer ruimte? Bestel dan een rechthoekige douchecabine. Een douchecabine die aan één zijde breder is, zorgt namelijk voor diepte. Hiermee creëer je meteen een ruimtelijk effect in de badkamer!
 • Heb je alleen ruimte in de hoek van je badkamer? Bestel dan een kwartronde variant. Deze kun je met schuifdeuren in de hoek van je badkamer plaatsen.

Met of zonder douchebak?

Heb je een keuze gemaakt in het formaat, de vorm en het type deur? Dan is er nog één laatste keuze die je moet maken, voordat je een cabine gaat bestellen. Kies je voor een variant met of zonder douchebak?

Hecht je meer waarde aan esthetiek dan comfort? Vind je het daarnaast niet erg om regelmatig schoon te maken? Ben je bovendien een handige klusser? Je kunt dan besluiten om de douchecabine zonder een douchebak te bestellen.

De voor- en nadelen staan hier overzichtelijk op een rijtje. Een douchecabine zonder douchebak heeft de volgende voordelen:

 

 • Het geeft een ruimtelijk en modern effect aan je badkamer.
 • Hierdoor blijft je mooie tegelvloer en tegelwand zichtbaar.
 • Voor ouderen en minder validen biedt dit uitkomst: het in- en uitstappen wordt zo een stuk gemakkelijker.

Als je de tegenwand én tegelvloer zichtbaar wilt houden voor een ruimtelijk effect, dan is douchecabine zonder frame een goede optie. Let er wel op dat een rechtstreekse plaatsing op een tegelvloer om extra inspanning vraagt tijdens het installeren en het schoonmaken van de douchecabine. Er zijn ook nadelen verbonden aan een douchecabine zonder douchebak:

 • Het is gemakkelijk in een douche te stappen zonder cabine, maar een tegelvloer voelt wel koud aan de voeten.
 • Het water loopt minder goed weg.
 • Doordat de voegen van de tegelvloer blootgesteld worden aan het water, is de kans op lekkage groter.
 • Een tegelvloer vraagt ook om meer onderhoud: om schimmel tegen te gaan moet je de vloer namelijk regelmatig schoonmaken.
 • De installatie van een douchecabine zonder douchebak is ook niet eenvoudig: bij installatie van de douchecabine moet de tegelvloer namelijk volledig waterpas zijn.