De douchewand: een slimme investering

Een douchewand is een slimme investering bij het kopen of verbouwen van je badkamer. Het geeft je badkamer een aantrekkelijk, modern en strak uiterlijk. Maar het heeft ook andere voordelen!

Waarom een douchewand kopen?

Ben je het ook zo zat dat je hele badkamervloer na het douchen op een waterballet lijkt? Niks is vervelender dan het dweilen van een natte badkamervloer na een fijne warme douche.

Een vervelende en routinematige handeling die na het kopen van een douchewand tot het verleden behoort. 

Door een douchewand te bestellen, ben je ook nog eens verlost van water en zeepresten die in de badkamer voor schimmel zorgen. 

Duurzame onder de douche

Douchen wordt op deze manier behaaglijk en afdrogen op een droge vloer is een stuk aangenamer. Daarnaast biedt een douchewand vaak een drempelloze instap: handig voor de toekomst wanneer je ouder wordt of als je gezinsuitbreiding verwacht. Een douchewand is ideaal voor kinderen, mindervaliden en ouderen.

Doordat een douchewand rechtstreeks op de vloer wordt geplaatst, blijft je mooie tegelwerk zichtbaar. Hiermee zorgt de doorzichtige wand voor een ruimtelijk effect en lijkt je badkamer een stuk groter. Let er wel op dat een douchewand enige inspanning vergt bij de installatie, en bij plaatsing dient de vloer volledig waterpas te zijn.

Een goedkoper alternatief?

Vind je een douchewand toch iets te prijzig? Dan kun je een douchegordijn overwegen. De installatie is zeer eenvoudig en het is een goedkope oplossing. Het nadeel is dat het lang niet zo goed water tegenhoudt als een douchewand. Daarnaast kan een douchegordijn met een oubollig design het interieur van je badkamer ontsieren. Een bijkomend nadeel is dat het tijdens het douchen tegen je lijf plakt. Je kunt je dus afvragen of het wel een beter alternatief is dan het aanschaffen van een douchewand.

Welk materiaal?

Ben je ervan overtuigd om een douchewand te kopen? Kies dan voor een doorzichtige wand. Dit verbetert de uitstraling van je badkamer en zorgt ervoor dat deze luxe en comfort uitstraalt. Maar welk materiaal kun je het beste bestellen?  Je kunt een douchewand van kunststof of glas kopen. Beide hebben zowel voor- als nadelen.

Kunststof breekt nooit, maar heeft als nadeel minder lang mooi te blijven. Op den duur ontstaat op een douchewand van kunststof schimmel of kalkaanslag. Het is aan te raden voor een glazen douchewand te gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken over de kwetsbaarheid van een glazen douchewand. Deze zijn namelijk gemaakt van veiligheidsglas en kunnen wel tegen een stootje. Veiligheidsglas is vrijwel onbreekbaar en de naam zegt het al: het is een veilige keuze.

Vergeet niet een douchekop te bestellen

Als je naast een douchewand ook douchedeuren aanschaft, vergeet dan niet een nieuwe douchekop te bestellen. Je nieuwe douchewand en -deuren houden tenslotte opspattend water tegen. Waarom zou je dan niet genieten van een nieuwe douchekop met krachtige straal? Met een verstelbare douchekop heb je extra profijt van je nieuwe douchewand.

Op zo’n douchekop kun je bijvoorbeeld nevel of een krachtige straal instellen. Ben je bang om te veel water te verspillen? Dat is niet nodig! Een krachtige straal verbruikt namelijk niet meer water dan een gewone douchekop. Sterker nog, met een krachtige straal is het uitspoelen van je haar een stuk effectiever en dus efficiënter in waterverbruik. Wil je nog meer luxe? Dan is een regendouche of een massagedouchekop misschien iets voor jou

Welk materiaal?

Ook een douchekop komt in allerlei soorten en maten. Als je ervoor kiest een nieuwe variant aan te schaffen, let dan ook op het soort materiaal. Douchekoppen zijn te bestellen in verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan chroom of messing, praktische en tegelijkertijd stijlvolle keuzes. Een extra tip: zorg ervoor dat je douchekop overeenkomt met de kraan in je wastafel en andere staalsoorten in je badkamer. Dus heb je een prachtige designradiator van roestvrijstaal? Koop dan een roestvrijstale douchekop! Dit geeft het geheel een stijlvol en modern effect. Iets wat je niet wilt missen in je nieuwe mooie badkamer.

Helder, mat of spiegelend glas?

Stel, je kiest voor een glazen douchewand. Dan heb je ook nog de keuze uit drie soorten glas: helder, mat of spiegelend. Een standaard optie is helder glas: glas waar je doorheen kunt kijken.

Dit type glas is onbewerkt en is daarmee eveneens de goedkoopste optie. De transparantie van dit materiaal zorgt  daarnaast voor een ruimtelijk effect. Deel je de badkamer met meerdere personen? Dan bestaat er ook nog de optie om voor matglas te kiezen. Het is onmogelijk hierdoorheen te kijken, en garandeert de privacy van je medebewoners.

Ben je toe aan iets gewaagds, wil je eens iets anders proberen, maar ben je tegelijkertijd gehecht aan je privacy onder de douche? Overweeg dan eens een wand van spiegelglas. Met dit type glas voorkom je doorkijk en zorg je tegelijkertijd voor een ruimtelijk en stijlvol effect.

En niet onbelangrijk: spiegelglas is multifunctioneel. De naam zegt het al: het is tegelijk te gebruiken als een spiegel. Handig tijdens het aankleden, opmaken of het stylen van je haar.

Douchedeuren

Bij het aanschaffen van een douchewand, is het daarnaast van belang na te denken over het soort douchedeur dat je wil kopen. Ben je van plan om ook een douchedeur te bestellen? Weeg per type douchedeur de voordelen tegen de nadelen af om je keuze te bepalen.

Welk type deur?

Je hebt de keuze uit openslaande deuren, schuifdeuren of klapdeuren. Vind je het prettig om zoveel mogelijk water tegen te houden? Met openslaande deuren of schuifdeuren behoud je de handige inloopfunctie van je douche. Schuifdeuren zijn daarnaast een handige oplossing bij ruimtegebrek in de badkamer.

Ze zorgen ook nog eens voor een gemakkelijke doorloop in de badkamer. Voor zowel openslaande deuren of schuifdeuren geldt dat je deze in één deel of twee delen kunt bestellen. Bij gebrek aan ruimte in de badkamer, is het aan te raden twee delen te bestellen. Net als douchewanden zijn douchedeuren verkrijgbaar in kunststof of veiligheidsglas

Een nadeel van schuifdeuren is dat de installatie niet eenvoudig is. De vloer moet perfect waterpas zijn. En ook het onderhoud van schuifdeuren vergt wat moeite: het schuifsysteem heeft onderhoud nodig en de geleiders moet je regelmatig schoonmaken. 

Ga je liever voor een gemakkelijke optie? Overweeg dan klapdeuren. Deze zijn gemakkelijk te installeren en onderhoudsvriendelijk. Ze zijn erg eenvoudig in gebruik en de onderdelen van de klapdeuren zijn bestand tegen slijtage. Klapdeuren zijn ook nog eens een duurzame optie dus! Let er wel op dat er wel ruimte moet zijn voor de draaihoek in je badkamer.